6-12 jaar

Leestips, schrijvers, acties en nieuwtjes over boeken.

Prijs: Zilveren Griffels en Penselen voor de mooiste kinderboeken

20 juni 2018

Vanmiddag zijn een hoop kinderboekenschrijvers en tekenaars blij naar huis gegaan. Op de Midzomerkinderboekenborrel werden maarliefst 42 boeken bekroond met een Zilveren Griffel, Zilveren Penseel of Vlag en Wimpel. Bekijk hier de winnaars vanaf 6 jaar.

Meer...

Leestip: Naar het noorden

20 juni 2018

Jaap, zijn grote zus Nel en kleine Kees hebben honger. Het is oorlog en er is geen geld. Hun ouders doen hun uiterste best voor hen te zorgen, maar uiteindelijk vinden ze het beter als de kinderen naar Friesland gaan om aan te sterken. Ze komen bij onbekende mensen in huis.

Meer...

Prijs: Kanshebbers Thea Beckmanprijs bekend

19 juni 2018

Elke twee jaar wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische kinderboek tot 12 jaar. Welke mooie verhalen staan er op de longlist van kanshebbers voor dit jaar?

Meer...

Doorlezen: 8 series om te lezen na Het leven van een loser

18 juni 2018

Alle kinderen houden van Bram Botermans. Van zijn logboeken tenminste. Wist je dat er nog veel meer series zijn die net zo makkelijk en net zo grappig zijn? Als je alle 12 delen van Het leven van een loser uit hebt, kun je met deze Doorleestips verder.

Meer...

Leestip: Kwie kwie kwie kwie kwie

13 juni 2018

Sommige vogels kunnen metselen, andere hebben een ingebouwde airbag of radar en weer andere hebben een talent voor het imiteren van geluiden. Vogelaar en bioloog Camilla Dreef houdt van vogels bekijken. In dit boek neemt ze je mee op stap en vertelt je wat ze tegenkomt.

Meer...

Leestip: Brugpieper Roos Vink: Ukkepuk!

6 juni 2018

Zit jij in groep acht, dan zijn dit je laatste weken op de basisschool. Je weet vast al naar welke middelbare school je gaat, misschien ben je al gaan kennismaken. Deze grappige stripjes zijn dan iets voor jou. Roos zit in de brugklas van het Enigmacollege en ze loopt tegen allerlei middelbare-school-problemen aan.

Meer...

Prijs: Honderd gedichten van kinderen in één boek

3 juni 2018

De honderd winnende gedichten die zijn ingezonden voor de wedstrijd Kinderen & Poëzie staan allemaal in het boek Pak de dief, hij steelt mijn letters dat maandag verschijnt. Wie zijn deze jonge dichters?

Meer...

Interviews: Schatgraven in interviews

1 juni 2018

Je favoriete schrijver werd vast een keer geïnterviewd op Leesplein. Er verschenen tientallen grappige, onthullende, ontroerende en verbazende interviews de afgelopen jaren. We kijken terug naar de beste stukjes.

Meer...

Prijs: Kanshebbers Kinderjury 2018

31 mei 2018

Welk boeken wordt door jullie gekozen als het allerleukste kinderboek van afgelopen jaar? De top 5 kanshebbers voor elke leeftijdsgroep is nu bekend.

Meer...

Prijs: Gouden Poëziemedaille voor Was de aarde vroeger plat

30 mei 2018

De versjesbundel Was de aarde vroeger plat? van schrijfster Bette Westera won vandaag de Gouden Poëziemedaille. De prijs is in het leven geroepen om kindergedichten meer aandacht te geven.

Meer...